Χάνεται το μοναδικού κάλλους και ιστορικής αξίας ναϊδριο μέσα στο εσωτερικό των τριών πλατάνων
Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε αντικρύσει τα τρία ψηλόκορμα, χιλιόχρονα πλατάνια, τα οποία ενωμένα κοντά στη βάση τους σ' ένα φυτικό σχηματισμό, αποτελούν το πράσινο, ζωντανό άντρο, που στεγάζει το ιερό προσκύνημα της Παναγίας μας στο χωριό Πλατανιώτισσα των Καλαβρύτων. Ένα τρισυπόστατο συμβολισμό της Αγίας Τριάδος βλέπει ο πιστός επισκέπτης σ' αυτό το σύμπλεγμα των δέντρων, ενώ άλλα τέσσερα πλατάνια που το συντροφεύουν γύρω, θυμίζουν τους ισάριθμους Ευαγγελιστές.
Το εσωτερικό του είναι κούφιο. Σχηματίζει μια τεράστια κουφάλα, μία σπηλιά- κατακόμβη, με διαστάσεις απίθανες: η διατομή της είναι ελλειπτική με μεγάλη διάμετρο 8μ. και μικρή διάμετρο 3,5. Αυτή η σπηλιά διαμορφώθηκε σε ναό της Παναγίας.
Αριστερά της εισόδου βρίσκεται το ιερό του με τη μικρή Αγία Τράπεζα, στην προεξοχή του μικρού στρογγυλού παραθυριού. Στον υπόλοιπο χώρο μπορούν να χωρέσουν 15 έως 20 προσκυνητές.
Στην ξύλινη οροφή του, όπου τερματίζεται η διάβρωση των σπλάχνων του δέντρου και συνεχίζεται ο συμπαγής κορμός του, έχει αποτυπωθεί η μορφή της Εικόνας της Παναγίας του Μεγάλου Σπηλαίου, με την ιστορία της οποίας συνδέεται το μικρό αυτό ιερό τέμενος των πλατάνων.
Η ιστορία αυτή μας μεταφέρει το έτος 362 μΧ. Δύο ευσεβείς αδελφοί, οι Θεσσαλονικείς Συμεών και Θεόδωρος, πλούσιοι και ευγενείς, αφοσιωμένοι στο Θεό, ταξίδεψαν και έζησαν σε ιερούς και θεοβάδιστους τόπους, όπως ο Άθωνας, το Σινά, η Παλαιστίνη.
Με την καθοδήγηση της Θεοτόκου ήρθαν στην Αχαΐαόπου στις όχθες του Βουραικού ποταμού συνάντησαν την βοσκοπούλα Ευφροσύνη, με την βοήθεια της οποίας ανακάλυψανστη θέση πού ανηγέρθη η παλαίφατος και ιστορική Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, την ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, έργο του Ευαγγελιστού Λουκά.
Ύστερα από 500 περίπου χρόνια, το 840 μ. Χ., την εποχή των Εικονομάχων, συνέβη η πρώτη πυρκαγιά στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Η παράδοση λέγει ότι σώθηκε από τον εμπρησμό η εικόνα της Παναγίας και πολλά από τα κειμήλια του Μοναστηριού.
Μέχρι λοιπόν να ξανακτισθεί το μοναστήρι, οι καλόγηροι, με πρώτο τον Ηγούμενο, πήραν την εικόνα και άρχισαν να περιοδεύουν την περιοχή μέχρι Πατρών και Αιγίου διδάσκοντες και διαδίδοντας το Ευαγγέλιο.
Πέρασε χρόνος και το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου ξανακτίσθηκε. Ο Ηγούμενος και οι ακολουθούντες καλόγηροι παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, για να τοποθετήσουν και πάλι την Εικόνα στο θρόνο της. Έμειναν όλοι τους μια νύχτα στον άγιο αυτόν τόπο, την Πλατανιώτισσα.
Εδώ, λοιπόν, ο Ηγούμενος και οι καλόγηροι του Μεγάλου Σπηλαίου « εναπέθηκαν την Αγία Εικόνα μετέωρον, κρεμάσαντες εντός κοίλου κορμού πλατάνου μεγάλης εκεί πεφυτευμένης», όπως η παράδοση αναφέρει, όπου και κοιμήθηκαν, μαζί με πολλούς ευλαβείς χριστιανούς, οι οποίοι συνόδευαν και φιλοξενούσαν τους καλόγηρους.
Πολύ πρωί ο Ηγούμενος και οι καλόγηροι σηκώθηκαν να προσευχηθούν, όταν δε μπήκε στο κοίλωμα το πλατανιού βλέπουν «θαύμα παράδοξον»: Απέναντι από το σημείο που κρέμασαν αποβραδίς την Εικόνα «ευρίσκουν ακριβέστατον αυτής ανάτυπον εν αυτώ τω κοίλω της πλατάνου κορμώ, αυτομάτως τυπωμένον και φωτός ακήρατος αίγλη το απεικόνισμα περιηύγαζεν».
Κατόπιν ο Ηγούμενος και οι καλόγηροι πήραν την Εικόνα και ακολουθούμενοι απ' τους πιστούς προσκυνητές την έφεραν στο Μέγα Σπήλαιο. Οι κάτοικοι της Κλαπατζούνας (Πλατανιώτισσας) μετέτρεψαν το κοίλο των πλατανιών σε μικρό Ιερό Ναό.
Η σημερινή κατάστασηΣήμερα δυστυχώς ο ιστορικός αυτός πλάτανος κινδυνεύει . Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαβρύτων και σε συνεννόηση με την ΣΤ' Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έστειλε κλιμάκιο επιστημόνων υπό τον κ. Παναγιώτη Τσόπελα, Ερευνητή Δασολόγο, οι οποίοι επεσκέφθησαν το Προσκύνημα και διαπίστωσαν κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, ότι ένας από τους κλάδους του ιστορικού δένδρου του πλατάνου, στο κοίλωμα του οποίου ευρίσκεται το Ιερό Ναίδριο, έχει προσβληθεί από τον μύκητα Ceratocystisplatani.
Τον Αύγουστο του 2014 πραγματοποιήθηκε αποκοπή του συγκεκριμένου κλάδου, μήκους περίπου 4 μέτρων με στόχο την αποφυγή επέκτασης του παθογόνου μύκητα στον κορμό και το ριζικό σύστημα του δένδρου. Ωστόσο στο κατώτερο τμήμα του κλάδου, που κόπηκε, παρατηρήθηκαν συμπτώματα προσβολής του ξύλου.
Στην εργαστηριακή εξέταση που ακολούθησε σε δείγματα ξύλου πού ελήφθησαν από το τμήμα αυτό του κλάδου, διαπιστώθηκε προσβολή από τον παθογόνο μύκητα, η οποία όπως έδειξαν τα ευρήματα έχει επεκταθεί μέχρι τον κορμό του ιστορικού πλατάνου και ως εκ τούτου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω ενέργειες για την ανάσχεση της επέκτασης του παθογόνου μύκητα.
Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι θανατηφόρος και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος ίασης των προσβεβλημένων δένδρων, τα οποία είναι καταδικασμένα σε θάνατο. Ήδη ο μύκητας αυτός έχει νεκρώσει πολλά υπεραιωνόβια πλατάνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Τσόπελα ο Ιερός Πλάτανος αναμένεται να νεκρωθεί τα επόμενα 2 χρόνια, γι αυτό σταδιακά θα πρέπει να κοπούν τα κλαδιά του δένδρου,τα οποία το ένα μετά το άλλο νεκρώνονται.
Ο Αμβρόσιος έκανε προσευχέςΕίναι χαρακτηριστικό πως ο Μητροπολίτης Αμβρόσιο για να σώσει τον Ναό, καθιέρωσε τον περασμένο Νοέμβριο ως μήνα προσευχής. Συγκεκριμένα:
Α. κάθε Δευτέρα του μηνός Νοεμβρίου (3/11, 10/11, 17/11, 24/11) και ώρα 17.00 τελείτο Εσπερινός και Παράκληση τόσο στο Ιερό Προσκύνημα, όσο και στους ιερούς Ναούς του Αιγίου και των Καλαβρύτων
Β. Την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου μαζί με την Παράκληση έγινε Αγιασμός στο Ιερό Προσκύνημα και θα ακολουθήσει ραντισμός του προσβληθέντος πλατάνου.
Ωστόσο η κατάσταση του πλατάνου παραμένει ίδια και ο Ναός απειλείται.
ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΗΠΤΩΝ ΤΟΥ emailΑπάτη... με το λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΣυναγερμός στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Νέα «έμπνευση» από επιτήδειους που βάζουν στόχο χρήστες του διαδικτύου έχει θέσει σε συναγερμό τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ υποψήφια θύματα έχουν αναζητηθεί από τους απατεώνες και στην Πάτρα! Πρόκειται για τον «βομβαρδισμό» που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από μηνύματα σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή ακόμα και στο facebook. Και τα οποία υποτίθεται αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, με σκοπό δήθεν να μας ενημερώσει για κάποια φορολογική μας εκκρεμότητα η οποία πρέπει «άμεσα» να διευθετηθεί, και μάλιστα πριν την εκπνοή του έτους, αφού σε διαφορετική περίπτωση «είναι πιθανή» η επιβολή τσουχτερού προστίμου σε βάρος του άμεσα ενδιαφερόμενου. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τίποτε άλλο παρά από μία καλοστημένη παγίδα των επιτήδειων οι οποίοι χρησιμοποιούν το λογότυπο της Γραμματείας προκειμένου να είναι πιο αληθοφανής η ενέργειά τους. Και επιδιώκουν να εμπλέξουν ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου και να τους κάνουν να τους δώσουν προσωπικά τους στοιχεία, από... ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, έως αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ και φυσικά... αριθμό πιστωτικής κάρτας! Μάλιστα υπάρχει ειδική φόρμα στην οποία οι αποδέκτες τέτοιων ηλεκτρονικών μηνυμάτων πρέπει να συμπληρώσουν κι αν δεν καταγράφουν κάποιο από αυτά τα στοιχεία, δεν μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο «βήμα». Έτσι, οι δράστες καταφέρνουν να κλέψουν κωδικούς των θυμάτων και να βάλουν χέρι σε λογαριασμούς. Σε πολλές περιπτώσεις, το μήνυμα αναφέρει ότι υπάρχει κάποια φορολογική εκκρεμότητα ή κάποια οφειλή που επειγόντως πρέπει να τακτοποιηθεί ή αντιθέτως αναφέρεται ότι ο ενδιαφερόμενος έχει... «επιστροφή φόρου» και ότι για τα λόγο αυτό θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του και να περαστεί απευθείας και δη, ηλεκτρονικά το όνομά του στις καταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων! Εννοείται βέβαια πως τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Άλλωστε ποτέ μια Δημόσια Υπηρεσία δεν επικοινωνεί με τους πολίτες μέσω email ή μέσω facebook. Αν λοιπόν κάποιος αποστείλει τα στοιχεία του, πολύ απλά θα έχει πέσει στην παγίδα των επιτήδειων. Και το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ειδοποιήσει άμεσα αφενός τις Αρχές και αφετέρου την τράπεζά του.
Συνεχίζει ο... «ιός των 100 ευρώ»
Την ίδια ώρα, ακόμα χτυπά ο ιός «Ransomware». Ο ιός που έγινε γνωστός ως «ιός των 100 ευρώ» για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Ελληνική Αστυνομία με πρόσχημα κάποια υποτιθέμενη παράνομη αναζήτηση ιστοσελίδων από τον χρήστη και επιβολή προστίμου 100 ευρώ από τις Διωκτικές Αρχές. Ο συγκεκριμένος ιός πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 2013 και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν «τσίμπησαν» εν τούτοις ακόμα κάνει την εμφάνισή του σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σε περίπτωση που πέσετε θύμα αυτής της μεγάλης απάτης το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τερματίσετε τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητήσετε τη βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του ιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου