Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Αυτός είναι ο Πατρινός που μετέφερε βασιλιάδες! Η ιστορία του





Ο Πατρινός Ευστάθιος Μπακόπουλος, συνταξιούχος σήμερα αυτοκινητιστής, δεν υπήρξε στα νιάτα του ένας απλός οδηγός... Επί 15 ολόκληρα έτη, διετέλεσε σοφέρ της τέως Βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα σε περιοδείες και αποστολές, για τις ανάγκες του στέμματος! 90 χρονών σήμερα, μιλάει αποκλειστικά στον «Κ» και θυμάται την περίοδο 1952-1967, οπότε είχε το προνόμιο να είναι ο οδηγός των τότε Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, του διαδόχου και μετέπειτα Βασιλέα Κωνσταντίνου και των Πριγκιπισσών, Ειρήνης και Σοφίας.


Ο Ευστάθιος Μπακόπουλος, ανασύρει από το προσωπικό του άλμπουμ, φωτογραφίες-ντοκουμέντο από την εποχή εκείνη και παράλληλα ξαναθυμάται άγνωστες ιστορίες από την ανθρώπινη πλευρά των «γαλαζοαίματων»...


Ο Πατρινός οδηγός, λόγω του επιβλητικού παραστατικού του (ήταν ευσταλής και ψηλός), αλλά και της ικανότητάς του στο βολάν, είχε επιλεγεί για τις μετακινήσεις της Βασιλικής οικογένειας, στην Πάτρα, την Αχαΐα και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Εκείνη την εποχή, για τις μετακινήσεις της Βασιλικής οικογένειας εκτός Αττικής, ναυλώνονταν τα κατά τόπους επιβατηγά αυτοκίνητα Δ.Χ. Και συνήθως ο κ. Μπακόπουλος, παρελάμβανε τους «υψηλούς» επιβάτες του στην Κόρινθο, ή στο λιμάνι της Πάτρας, εφόσον κατέφθαναν στην Αχαϊκή πρωτεύουσα με πλοίο. Και είχε την ευθύνη για την διακίνησή τους στην Πάτρα και σε ολόκληρη την περιφέρεια της Πελοποννήσου.Ενώ ας σημειωθεί, ότι για μία μεγάλη περίοδο, ναυλωνόταν γι αυτές τις μετακινήσεις, το πολυτελές αυτοκίνητο του αείμνηστου αυτοκινητιστή Δημητρίου Βαγενά, πατέρα της σημερινής δημοτικής Συμβούλου και πρ. Αντιδημάρχου, Βίβιαν Σαμούρη.


 


«Ήταν άνθρωποι ευγενικοί και καταδεκτικοί οι Βασιλείς»


Ο ίδιος ο Πατρινός αυτοκινητιστής, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την Βασιλική οικογένεια:«Ήταν πολύ ευγενικοί και καταδεκτικοί άνθρωποι, πολύ διακριτικοί και προσιτοί. Ιδιαίτερα ο Κωνσταντίνος, ήταν πολύ εύχαρις και σεμνός. Προκαλούσε πολλές φορές εύθυμες καταστάσεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας, ενώ μού συμπεριφερόταν περισσότερο σαν φίλος, παρά σανΔιάδοχος του θρόνου»


Θυμάται τα απίθανα αστεία που έκαναν στο αμάξι με τις αδελφές του Ειρήνη και Σοφία, ενώ για τις τότε Πριγκίπισσες έχει μόνο καλά λόγια να πει:«Όποτε χρειάστηκε να κάνουμε περιοδείες, σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές, οι Πριγκίπισσες δεν τηρούσαν το πρωτόκολλο και αψηφούσαν πλημμύρες και δύσβατες περιοχές, θέλοντας να βρεθούν δίπλα στους χειμαζόμενους πολίτες και να τους συμπαρασταθούν. Ήταν όλοι τους κοσμαγάπητοι, όπου πήγαιναν μαζεύονταν πλήθη λαού για να τους δουν από κοντά και σε πολλές περιπτώσεις να τους ράνουν με ροδοπέταλα...»


Ακόμα και σήμερα ο κ. Μπακόπουλος, έχει στην κατοχή του, ένα ξίφος που του είχε χαρίσει ως Βασιλέας ο Κωνσταντίνος! Μαζί με τις κιτρινισμένες από το χρόνο φωτογραφίες, τα κρατά ως όμορφο ενθύμιο μιας πράγματι μαγικής περιόδου της ζωής του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου