Μεγάλος «εφιάλτης» για τους γονείς και τους γιατρούς παραμένει η μηνιγγίτιδα Β, η οποία προσβάλλει υγιή άτομα και αρκετά παιδιά, χωρίς προειδοποιητικά σημάδια και μπορεί να αποδειχθεί άκρως απειλητική για την ανθρώπινη ζωή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα περίπου 65 κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β, πολλά από τα οποία θανατηφόρα.
Ωστόσο, όπως λένε οι γιατροί, η πορεία της νόσου μπορεί να αναστραφεί, με ένα νέο εμβόλιο, το Bexsero, που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες στη χώρα μας και το οποίο είναι το μοναδικό εμβόλιο παγκοσμίως που παρέχει προστασία από την οροομάδα Β του μηνιγγιτιδόκοκκου και ενδείκνυται για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Το κόστος όμως του νέου εμβολίου είναι αρκετά υψηλό (115,73 ευρώ η δόση) και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εκκρεμεί η διαδικασία αξιολόγησης ώστε να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός των βρεφών περιλαμβάνει τέσσερις δόσεις (2ο, 4ο, 6ο και 12ο μήνα ζωής), ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι (αλλά και οι ενήλικες) μπορούν να το κάνουν σε δύο δόσεις, αλλά λόγω του κόστους οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν το εμβόλιο από την τσέπη τους, αφήνοντας τη δική τους ζωή αλλά και των παιδιών τους στην... τύχη. Ουσιαστικά αν κάποιος γονέας θέλει να κάνει το εμβόλιο στο μωρό του θα πρέπει να πληρώσει σε 10 μήνες... πάνω από 450 ευρώ! Καίτοι κοντεύουμε... στον ένα χρόνο από την παραγωγή του εμβολίου, η διαδικασία «αξιολόγησης» από την αρμόδια Επιτροπή... δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο οι παιδίατροι ζητούν επιμόνως (και καλά κάνουν) εμβολιασμό των παιδιών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιος έχει χρήματα... μπορεί να προστατεύσει το παιδί του, οι άλλοι... παίζουν την ζωή του κορώνα γράμματα! Καθώς... βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να πέσουν οι υπογραφές οπότε να μην χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη!
Οι γιατροί δηλώνουν ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές και εκτιμούν ότι από τον εμβολιασμό με το Bexsero αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 1,5 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι στην Ελλάδα και τα μέλη των οικογενειών τους, λόγω της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης». Να σημειωθεί πως η μηνιγγίτιδα C έχει πλέον εξαφανιστεί λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών με το αντίστοιχο εμβόλιο που καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ασθενείς καταλήγουνΣύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα στα δέκα άτομα που προσβάλλεται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει (5% - 10%), παρά τη θεραπεία και ένα στα πέντε, που επιβιώνει, έχει σοβαρές αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.ά.Υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι, ενώ τα συμπτώματα της νόσου, μοιάζουν αρκετά με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα συχνά να είναι δύσκολο για το γιατρό να κάνει την ορθή διάγνωση, ειδικά στα πρώιμα στάδιά της. Πάντως, στα τυπικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου περιλαμβάνονται: αιφνίδιος πυρετός, κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία και μικρού μεγέθους ιώδες δερματικό εξάνθημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου