Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Αυτός είναι ο Πατρινός που έφτιαχνε γκραβούρες με το ένα χέρι



Οι συλλέκτες τον θεωρούν έναν από τους καλύτερους στο είδος του


Ενας πραγματικός θησαυρός στο σπίτι του πιο γνωστού σύγχρονου καλλιτέχνη κατασκευής γκραβούρων στην Πάτρα. Του Γιώργου Τσονακίδη. Οι συλλέκτες γνωρίζουν πολύ καλά την αξία των έργων του. Ο ίδιος αν και «μετανάστης» στην Πάτρα, αγάπησε αυτή την πόλη και φρόντισε να «απεικονίσει» τις ομορφιές της στις γκραβούρες του.


Ο Γιώργος Τσονακίδης γεννήθηκε το 1919 στο Βατούμ της Ρωσίας από Ελληνες γονείς. Ηρθε στην Ελλάδα το 1934 και εγκαταστάθηκε στην Πάτρα. Εργάστηκε αρχικά σε φωτογραφείο στο κάτω μέρος της Πλατείας Γεωργίου. Στις αρχές του 1939, εμφανίζοντας κάποια φιλμ εντόπισε το δίκτυο της Ιταλικής κατασκοπείας στην Δυτική Ελλάδα. Εδωσε αμέσως πληροφορίες στην Ασφάλεια προκειμένου να σώσει τη χώρα και όντως αστυνομικοί συνέλαβαν τους επικεφαλής.


Στα μέσα του 1940 συντάχθηκε με τον ΕΛ.ΑΣ. Η δράση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Εχασε δύο δάχτυλα από το δεξί του χέρι και δεν μπορούσε να κινήσει και τα υπλόλοιπα. Εφερε δε στο σώμα του θραύσματα μέχρι τον θάνατό του.


Ο Τσολακίδης εξορίστηκε για 17 ολόκληρα χρόνια και εκεί άρχισε να ζωγραφίζει με το αριστερό του χέρι. Ένα ταλέντο αναδεικνυόταν. Απεικόνιζε με ελεύθερο σχέδιο, διάφορα μέρη από τόπους εξορίας. Αυτοδίδακτος στο προοπτικό σχέδιο, άρχισε από το 1972 να απεικονίζει με πένα, κάστρα και μονές της Ελλάδας.


Με μεράκι και αγάπη για το έθνος του, δημιούργησε μία μεγάλη γκάμα έργων, θέλοντας να προβάλει σημαντικά μέρη - σταθμούς στην ιστορία του.


Πέθανε στην Πάτρα στις 26 Ιουλίου 2008, χωρίς να επιδιώξει ποτέ την προβολή του, υπηρετώντας ταπεινά και σεμνά την τέχνη.


Ο Δήμος πατρέων πάντως, φρόντισε να εκδώσει λεύκωμα με όλες τις γρκαβούρες του Γιώργου Τσονακίδη. Τις οποίες μπορείτε να δείτε και στην σελίδα που ο γιος του δημιούργησε στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου