Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

13 αλλαγές στη ζωή μας! Τι θα αλλάξει στο γάλα, ψωμί από ιχθυοπωλεία και φάρμακα από... ψιλικατζίδικα! Διαβάστε όλα αυτά που θα μας συμβούν

Μεγάλες ανατροπές φέρνει σε 13 κλάδους τροφίμων και φαρμάκων το νομοσχέδιο με τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο παραγωγής, παρασκευής και διάθεσης βασικών προϊόντων.

Οι μεγαλύτερες ανατροπές, αφορούν στο φρέσκο γάλα με την κατάργηση της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής, στην πώληση ψωμιού όπου θα μπορούν πλέον να το πωλούν και άλλα καταστήματα τροφίμων, ενώ σημαντικές είναι και οι αλλαγές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ειδικότερα για τα φάρμακα προβλέπεται η δυνατότητα να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, ωστόσο, τις λεπτομέρειες θα καθορίσει το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, οι προτεινόμενες αλλαγές προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων και για τον σκοπό αυτόν η ηγεσία του υπουργείου θα εμφανιστεί στη διάρκεια της διαβούλευσης πιο διαλλακτική.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις σε 13 κλάδους:

1. Καταργείται ο καθορισμένος μέγιστος χρόνος ζωής στο φρέσκο γάλα: Το σημερινό καθεστώς περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες.

2. Αλλαγές στο καθεστώς πώλησης, παραγωγής και διακίνησης ψωμιού: Αίρονται περιορισμοί για την πώληση ψωμιού και από άλλα σημεία πώλησης. Δεν αποκλείεται να επιτραπεί η διάθεσή του από κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία.

3. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και ψιλικατζίδικα :

4. Στη χονδρική τα προϊόντα που θα παρασκευάζουν οι ίδιοι οι κρεοπώλεις: Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα εδώδιμα λίπη (μαργαρίνες, μαγειρικά λίπη) μπορούν να πωλούνται μόνο από καταστήματα λιανεμπορίου και όχι από πωλητές σε λαϊκές αγορές.

5. Μεγαλύτερες συσκευασίες ελαιόλαδου για επιχειρήσεις εστίασης, ώστε να πέσει το κόστος: Αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο πωλείται σε συσκευασίες μόνο μέχρι 5 λίτρα. Αυτό δημιουργεί επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις και μεταφέρεται στην τελική τιμή επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.

6. Ανοίγει ο δρόμος για να πωλούνται μαγειρικά λίπη στις λαϊκές αγορές:

7. Καταργείται η σήμανση και αποκλιμακώνονται οι τιμές στο τυρί: Το ισχύον καθεστώς θέτει περιορισμούς στη σήμανση παραδοσιακών και μη τυριών.

8. «Πράσινο» για παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος: Δίνοντας προτεραιότητα στην πτώση των τιμών, το υπουργείο σκοπεύει να επιτρέψει την παραγωγή γιαουρτιού και από σκόνη γάλακτος, καθώς και από άλλα είδη.

9. Πλήρης απελευθέρωση των εισαγωγών μπαχαρικών: Απελευθερώνονται οι εισαγωγές πιπεριού και μπαχαρικών, οι οποίες απαγορεύονταν από ρυθμίσεις που περιορίζουν τις επιλογές του καταναλωτή, χωρίς να σχετίζονται με θέματα υγείας και ασφάλειας.

10. Αρση της απαγόρευσης για τη χύμα μαγιονέζα: Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις απαγορεύεται η πώληση μαγιονέζας χύμα. Ο περιορισμός αυτός δεν σχετίζεται με λόγους ασφάλειας και υγείας, αλλά ούτε και πηγάζει από κάποιο πρότυπο της ΕΕ.

11. Καταργείται το πλαφόν των 50γρ. για τον καφέ στα υποκαταστήματα: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μέγιστη επιτρεπόμενη συσκευασία υποκατάστατων καφέ είναι τα 50 γρ, ενώ δεν επιτρέπεται η πώλησή τους χύμα.

12. Αρση των περιορισμών στην παρασκευή ρυζόγαλου: Με βάση το ισχύον καθεστώς, το ρυζόγαλο πρέπει να παρασκευάζεται μόνο από φρέσκο, παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο γάλα -με τουλάχιστον 3% περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος- και κανέναν άλλο τύπο γάλακτος.

13. Μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων στους πάγκους των λαϊκών αγορών: Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι παραγωγοί μπορούν να εκδίδουν άδεια για να πωλούν σε λαϊκές αγορές μόνο γεωργικά προϊόντα και ψάρια. Δεν μπορούν να πωλούν προϊόντα που δεν παράγουν οι ίδιοι ή προϊόντα που βρίσκονται σε ψυγεία ή αποθήκες. Με τη νέα ρύθμιση ένας παραγωγός θα μπορεί να πωλεί περισσότερα προϊόντα που προέρχονται μεν από αυτόν αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μια πρώτη διαδικασία επεξεργασίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου