Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Θρήνος στην κηδεία του Ανδρέα Τσιμάρα



Σε κλίμα βαθύτατης οδύνης κηδεύτηκε σήμερα αποτον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου ο Πατρινός πρωτοψάλτης και μουσικός Ανδρέας Τσιμάρας ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή χάνοντας την άνιση μάχη με ασθένεια . Η εκδημία του ήλθε την ημέρα των γενεθλίων της αγαπημένης του συζύγου, γνωστής ιατρού Ασημίνας Ζαννιά.


Ηταν μόλις 47 ετών και η είδηση της οδυνηρής φυγής του σκόρπισε θλίψη στην οικογένεια και τους φίλους του. Μαζί με την αδελφή του δημοσιογράφο Εφη Τσιμάρα είχε ιδρύσει την εταιρεία Προώθησης Βυζαντινού Πολιτισμού "Πορφύρα". Ο Ανδρέας Τσιμάρας, γνωστός και αγαπητός συμπολίτης, αδελφός της δημοσιογράφου Εφης Τσιμάρα, είχε δημιουργήσει πριν δέκα χρόνια την «Πορφύρα», μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που είχε κύριο στόχο τη διάδοση και διάσωση της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής καθώς και την ανάδειξή της ως κύριου και διαχρονικού πυλώνα του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.


Μαζί με την «Πορφύρα» δημιούργησε την 20μελή Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής με την «ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ» στο οποίο μετέχουν ως μέλη, πρωτοψάλτες, λαμπαδάριοι ιερών ναών των Πατρών και περιχώρων.
Με τη Χορωδία πραγματοποίησε πολλές συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής, συνήθως με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των «Πρωτοκλητείων».
Οι συναυλίες, που πραγματοποιούνταν κυρίως στην Ευαγγελίστρια, είχαν κερδίσει την αποδοχή των συμπολιτών που κατέκλυζαν τον ναό.
Από τις σημαντικότερες, ήταν η συναυλία με τίτλο «Της Αγάπης Αθληταί», που δόθηκε το καλοκαίρι του 2012 στο Αρχαίο Ωδείο, με σολίστα τον εξαιρετικό ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, και τελούσε υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Πατρών. Επρόκειτο για το ορατόριο: «Ύμνος προς την Αγάπη» (Α' επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου) που είχε μελοποιήσει ο χοράρχης Ανδρέας Τσιμάρας.
Ασχολείτο ιδιαίτερα με τη σύνθεση ύμνων και το τελευταίο διάστημα συνέθετε έργο για τη Γέννηση του Ιησού και ετοίμαζε την συναυλία που θα εντασσόταν στα φετινά «Πρωτοκλήτεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου