Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Αυτός είναι ο Κωνσταντίνος, ο 20χρονος φοιτητής στο Φυσικό Πάτρας που χάρισε ζωή με τον θάνατό του



Η καρδιά του Κωνσταντίνου χτυπά ξανά στο σώμα ενός συνανθρώπου μας, που νοσηλεύεται στο Ωνάσειο και περίμενε το πολυπόθητο δώρο ζωής. Το ήπαρ του δόθηκε σε ασθενή που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο, ενώ οι νεφροί του λύτρωσαν δύο ακόμα συνανθρώπους μας, έναν ασθενή του ΠΓΝΠ και έναν του Λαϊκού Νοσοκομείου.




Ήταν η δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού που έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Η πρώτη έγινε το πρωί του Σαββάτου όταν έφθασε στην Πάτρα το μόσχευμα από την εθνική λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για συμβατό λήπτη, έναν 50χρονο ασθενή, που νοσηλευόταν στη Νεφρολογική Κλινική του ΠΓΝΠ και υποβαλλόταν σε περιτοναϊκή κάθαρση τα τελευταία 2,5 περίπου χρόνια. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα επίσης σε ασθενή της Νεφρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.
 

Η «γέφυρα ζωής» στήθηκε μετά από την μεγαλόψυχη απόφαση των γονιών του 20χρονου από τον Πύργο, δευτεροετούς φοιτητή στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνου Δρούλια, ο οποίος έχασε την άνιση μάχη που έδινε με γενναιότητα για δέκα ολόκληρα 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. 
 
Οι γονείς του 20χρονου, Δημήτρης και Αγγελική Δρούλια όταν ενημερώθηκαν πως τα εγκεφαλικά τεστ που έγιναν από τους γιατρούς της ΜΕΘ έδειχναν ότι η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου ήταν μη αναστρέψιμη, παρά τον μεγάλο πόνο τους έδωσαν την συγκατάθεσή τους για να γίνει η δωρεά οργάνων σώματος του παιδιού τους κι έτσι άρχισε το ταξίδι της σωτηρίας για τέσσερις συνανθρώπους μας…
 
Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, όταν οι γιατροί της ΜΕΘ ΠΓΝΠ, την ευθύνη της οποίας έχει η επ. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Φωτεινή Φλίγκου, διαπίστωσαν πως ο Κωνσταντίνος είναι εγκεφαλικά νεκρός. Ακολούθησε ο συντονισμός για τον εντοπισμό των συμβατών ληπτών και η αφαίρεση των οργάνων από το επιστημονικό δυναμικό του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, υπό την καθοδήγηση του συντονιστή Χειρουργικού Τομέα καθηγητή Χειρουργικής Διονύσιου Καραβία, την συμμετοχή του χειρουργού – ουρολόγου δ/ντή ΕΣΥ Ελευθέριου Φωκαέα, της νεφρολόγου δ/ντριας ΕΣΥ Ειρήνης Σαββιδάκη, ολοκληρώθηκε στις 10:40 το ίδιο βράδυ. 
 
Η καρδιά μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το ήπαρ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο ένας νεφρός έμεινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και ο δεύτερος νεφρός τέθηκε στη διάθεση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και τελικά μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου βρέθηκε συμβατός λήπτης, ενώ χθες άρχισε ένας ακόμη μαραθώνιος για την λήψη των μοσχευμάτων στους συμβατούς δότες. 
 
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει προσπάθεια για να αφαιρεθούν και οι πνεύμονες, οι οποίοι επρόκειτο να σταλούν στην Ιταλία, τελικώς ιατρικά αυτό κατέστη ανέφικτο.
 
ΠΑΛΕΥΕ ΓΙΑ 10 ΜΕΡΕΣ
 
Ο Κωνσταντίνος νοσηλευόταν για δέκα ολόκληρες μέρες στη ΜΕΘ ΠΓΝΠ με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μετά τον τραυματισμό του σε τροχαίο, στις 4 τα ξημερώματα της Μ. Τετάρτης στον επαρχιακό δρόμο Πύργου-Οινόης, στο Κουζούλι Ν. Ηλείας. Το όχημα που οδηγούσε ο νεαρός φοιτητής κάτω από αδιευκρίνιστες εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε δέντρο. Παρότι φορούσε ζώνη, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και τελικά αποδείχθηκε αυτή η σύγκρουση μοιραία για τη ζωή του.
 
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας θα παιχτεί σήμερα στην γενέτειρά του στον Πύργο, όπου συγγενείς, φίλοι και γνωστοί θα του απευθύνουν το «τελευταίο αντίο» τόσο νωρίς…
 
Η είδηση του θανάτου του 20χρονου φοιτητή σκόρπισε πόνο και θλίψη, όχι μόνο στην οικογένειά του (οι γονείς του Δημήτρης Μηχανικός της Π.Ε. Ηλείας και Αγγελική, συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος, η αδελφή του Σοφία, εκπαιδευτικός), αλλά τόσο στον Πύργο όπου ήταν γνωστός αλλά και στην Πάτρα όπου ζούσε τα φοιτητικά του χρόνια. Όλοι όσοι τον γνώριζαν μιλούν για ένα παιδί γεμάτο ζωντάνια, με σπάνιο χαμόγελο και χρυσή καρδιά…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου