Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Είχε συλληφθεί στην Πάτρα ο Αρης Σπηλιωτόπουλος


Μπορείτε να φανταστείτε τον Αρη Σπηλιωτόπουλο 15χρονο μαθητή να διαδηλώνει, να μετέχει με πάθος στα συνδικαλιστικά του σχολείου του, να κάνει αφισοκόλληση και να συλλαμβάνεται από την αστυνομία;


Κι όμως, ο υπουργός Παιδείας τα έκανε όλα αυτά στα νιάτα του!


Ως μαθητής του Πρότυπου Σχολείου Πατρών στις αρχές της δεκαετίας του '80, ενταγμένος στη μαθητική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, ΜΑΚΙ, έδωσε μάχη (χωρίς επιτυχία) για να μην καταργηθούν τα πρότυπα σχολεία. Ηταν η εποχή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργούσε τις διακρίσεις και μαζί τα πρότυπα σχολεία...


«Τηλέφωνο για το λαό»


Ενας άλλος συνδικαλιστικός αγώνας στο σχολείο, όπως θυμούνται παλιοί συμμαθητές του, είναι αυτός για την τοποθέτηση... τηλεφώνου με κερματοδέκτη στους σχολικούς διαδρόμους, ώστε να μπορούν οι μαθητές να τηλεφωνούν ελεύθερα. Ο αγώνας αυτός κερδήθηκε εύκολα, καθώς ο συνδικαλιστής κατάφερε να πείσει τη διεύθυνση.


-Ο νεαρός Αρης δεν ήταν ο τυπικός καλός μαθητής χωρίς εξωσχολικά ενδιαφέροντα. Στις αρχές της τρίτης γυμνασίου έστησε έναν πειρατικό μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό που εξέπεμπε κανονικά, κάνοντας αφιερώσεις στους συμμαθητές του. Κάποιος, όμως, τον κάρφωσε και η αστυνομία πήγε στο σπίτι του και τον ξήλωσε.


-Ο νέος υπουργός Παιδείας μπήκε στη ΜΑΚΙ στα 14, με την οποία και εξελέγη στο δεκαπενταμελές του σχολείου του στην Πάτρα. Ο λόγος ένταξής του στην κομματική αυτή οργάνωση ήταν η οργή του για το ΠΑΣΟΚ που ήθελε να καταργήσει τα πρότυπα σχολεία. Οπως έχει πει κι ο ίδιος, ήταν μια εποχή έντονων συγκρούσεων, ειδικά με την ΠΑΜΚ, αλλά και με την αριστερά. Οι γονείς του δεν συμφωνούσαν με την οργανωμένη ένταξή του στη μαθητική νεολαία της Ν.Δ. και ανησυχούσαν γι' αυτόν.


-Από τη ΜΑΚΙ και την ΟΝΝΕΔ, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος βρέθηκε να στελεχώνει τη νεολαία της ΔΗΑΝΑ, του κόμματος που ίδρυσε ο Κωστής Στεφανόπουλος. Θεώρησε ότι ήταν πιο κοντά στον «δικό του πολιτικό πολιτισμό» από τη νεολαία της Ν.Δ., όπου κυριαρχούσαν τα σκληροπυρηνικά στελέχη.


-Οταν τελείωσε το λύκειο, βρέθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση (1985-1989). Συνέχισε με μεταπτυχιακά στο Λονδίνο, όπου στον ελεύθερο χρόνο του εργαζόταν σε κατάστημα που πωλούσε δερμάτινα είδη, κι όπως έχει πει κι ο ίδιος «υπήρξε ένας πολύ επιτυχημένος πωλητής».


Επιστροφή στο κόμμα


-Επιστρέφοντας από το Λονδίνο, επανεντάχθηκε στη Ν.Δ. υπό τον Μιλ. Εβερτ, στη γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, στην οποία γνωρίστηκε με τον Κ. Καραμανλή. Η συνέχεια από εκεί και πέρα είναι γνωστή...


-Ο νέος υπουργός Παιδείας σήμερα δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θέλει διάλογο με τους μαθητές και τους φοιτητές, με τους οποίους «νιώθει κοντά, αφού δεν πάνε τόσο πολλά χρόνια που ήταν κι αυτός στην ηλικία τους».


Γνωρίζει καλά, πάντως, ότι εάν δεν δοθούν «λεφτά για την παιδεία», που δεν προβλέπεται, θαύματα δεν γίνονται. Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, όπως με τον κερματοδέκτη. Ισως γι' αυτό και να τον επέλεξε γι' αυτή τη θέση ο πρωθυπουργός. Για να κάνει αυτό που ξέρει καλά και δεν στοιχίζει: επικοινωνία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου