Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΟΚ: Τους έλεγε πως θα τους κόψει τα κεφάλια και θα παίζει ποδόσφαιρο


Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τις συνθηκες εργασίας στο πτηνοτροφείο στη Χαλανδρίτσα δίνει η Οργανωση Α21 Campaign Greece που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των ρουμάνων.   Οι περισσότεροι εργάζονταν περισσότερο από δύο μήνες –από τον Ιανουάριο. Συμφωνα με όσα κατήγγειλαν τους συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα!  Οταν αποφάσισαν να φύγουν από τη δουλειά διότι δεν άντεχαν την κατάσταση, ο ιδιοκτήτης δεν τους επέτρεψε και τους έλεγε ότι έχουν υπογράψει συμβόλαια που τους δέσμευαν να παραμείνουν μέχρι τέλος της σαιζόν, δηλαδή τον Ιούνιο. Και τους απειλούσε λέγοντας: "Αν φύγετε, θα πρέπει να μου δώσετε χρήματα που έδωσα για την ασφάλειά σας αλλά και τα χρήματα για τα εισιτήρια που έδωσα για να έρθετε στην Ελλάδα. Και αν φύγετε, πρέπει να φέρετε κάποιον άλλον στη θέση σας". 


Οι Ρουμάνοι εργάτες αναγκάζονταν να εργάζονται και τις 7 ημέρες της εβδομάδας από νωρίς το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, χωρίς ανάπαυση, και είχαν συμφωνήσει ότι θα αμείβονται με 500 ευρώ μηνιαίως. «Πότε δεν πήραν το μισθό τους, έπαιρναν μόνο 5 ευρώ την εβδομάδα για ν' αγοράσουν ψωμί και να φάνε όλη την εβδομάδα. Δεν έβγαιναν από την πτηνοτροφική μονάδα για ν' αγοράσουν το ψωμί αλλά ερχόταν μέσα σ' αυτήν ένα φορτηγάκι που τους πουλούσε ψωμί».


 


Όπως έχει γίνει γνωστό από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο 51χρονος ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, αρκετές φορές κατά την επιτήρησή τους οπλοφορούσε, πυροβολώντας με καραμπίνα ή πιστόλι, στον αέρα ή στο έδαφος, κοντά στα πόδια τους. «Τους τρόμαζε και τους απειλούσε με τα όπλα ώστε να μη φύγουν και να συνεχίζουν χωρίς αντιρρήσεις να εργάζονται σκληρά. Υπήρχαν μέρες που ήταν εξαντλημένοι από τη μέση τους, δεν μπορούσαν από την κούραση να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Τους τραβούσε με το ζόρι για να δουλέψουν. Ζητούσαν παυσίπονα για ν' αντέξουν το πόνο και δεν τους έδιναν ενώ οι συνθήκες που έμεναν ήταν αναξιοπρεπείς. Ζούσαν ανά 3-4 άτομα μέσα στο χώρο που ήταν οι στάβλοι για τα κοτόπουλα, χωρίς θέρμανση και με τραγικές συνθήκες υγιεινής».  


Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο εργάτες ένας 19χρονος και ένας μεγαλύτερος σε ηλικία- έκλεψαν χρήματα από κάποιον άλλο εργάτη, ο όποιος είχε μαζί του κάποια χρήματα από τη Ρουμανία (για ώρα ανάγκης) και κατάφεραν να ξεφύγουν. Με τα χρήματα αυτά ήρθαν στην Πάτρα και έπειτα στην Αθήνα. Και εκεί πήγαν στην Πρεσβεία της Ρουμανίας.


Μίλησαν και για τον ρουμάνο επιστάτη. Ο οποίος μια μέρα τους είχε απειλήσει λέγοντάς τους: "Εγώ ποδόσφαιρο στη ζωή μου δεν έπαιξα, άλλα αν συνεχίσετε να μην ακούτε ό,τι σας λέω εγώ και ο επιστάτης, θα σας πάρω τα κεφάλια και θα παίζω ποδόσφαιρο εδώ μέσα με τα κεφάλια σας".


Εκείνη τη στιγμή εμγανίζεται και ο ιδιοκτήτης και πιάνει τον 20χρονο από το αυτί και τον σέρνει, του σκίζει το αυτί και το ματώνει. Φώναζε σε όλους πολύ άγρια και τους απείλησε! Οπως ειναι γνωστό ο 51χρονος ιδιοκτήτης έχει ήδη προφυλακιστεί. Ο δικηγόρος του βέβαια υποστήριξε πως τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου