Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Οι κωλοΕβραίοι βομβάρδισαν και Νοσοκομείο - Θέλουν να μοιάσουν στον Αδόλφο

Ξεπερνούν τους 500 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από το ανελέητο σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Αεροπορική επιδρομή το πρωί της Δευτέρας έπληξε σπίτι στη Ράφα, προκαλώντας το θάνατο επτά παιδιών και δύο ενηλίκων, μελών της ίδιας οικογένειας. Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν και στο νότιο Ισραήλ. Επιπλέον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 ακόμη τραυματίστηκαν από μια οβίδα που έριξε ισραηλινό άρμα μάχης εναντίον ενός νοσοκομείου στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές.


Φωτογραφία: EPA/MOHAMMED SABERΦωτογραφία: EPA/MOHAMMED SABERΣύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τον Άσραφ αλ Κούντρα, από την οβίδα επλήγη ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου των Μαρτύρων αλ Άκσα στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Στον όροφο αυτό του νοσοκομείου στεγάζεται μια μονάδα εντατικής θεραπείας και χειρουργεία.


Άλλες οβίδες έπεσαν γύρω από το νοσοκομείο, πρόσθεσε ο Κούντρα, ενώ παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση στον Ερυθρό Σταυρό να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ασθενών από το νοσοκομείο.


Χιλιάδες οι τραυματίες


Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει προς το παρόν κανένα σχόλιο.


Οι Παλαιστίνιοι τραυματίες ανήλθαν σε τουλάχιστον 4.000 από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στην περιοχή στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.


Αιματηρά επεισόδια και στο νότιο Ισραήλ


Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι που είχαν εισχωρήσει από δύο σήραγγες της Λωρίδας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.


Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι παλαιστίνιοι κομάντος χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη εντοπίστηκε και δέχθηκε επίθεση από αεροσκάφος ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ η δεύτερη ομάδα κατάφερε να πλησιάσει στο κιμπούτζ Νιρ Αμ. Στη συνέχεια σημειώθηκαν μάχες μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών που έφθασαν στο σημείο και της ομάδας των Παλαιστινίων που χρησιμοποίησε κυρίως εκτοξευτήρες ρουκετών.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι ισραηλινοί  στρατιώτες επλήγησαν σε ανταλλαγές πυρών, χωρίς να διευκρινίσει αν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Οι ισραηλινές πόλεις κοντά στη Λωρίδα της Γάζας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού το πρωί της Δευτέρας και οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στη Γάζα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ (η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν επιχείρηση σε ισραηλινό έδαφος, κατά την οποία καταστράφηκε ισραηλινό στρατιωτικό τζιπ και πως οι μάχες συνεχίζονταν.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τη σφαγή τουλάχιστον 72 Παλαιστινίων στη Σετζάγια.


Η σφαγή της Κυριακής


Η χθεσινή ημέρα ήταν η πλέον αιματηρή του Ιουλίου στην περιοχή. Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, 140 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων τουλάχιστον 72 στη συνοικία Σατζάγια, που έγινε στόχος του σφοδρότερου βομβαρδισμού από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης. Η Σατζάγια βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης της Γάζας.


Δεκατρείς ισραηλινοί στρατιώτες της ταξιαρχίας Γκολάνι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 18 τις συνολικές απώλειες για τον ισραηλινό στρατό, τις χειρότερες που έχει από το 2006.


Νέα έκκληση για εκκεχειρία απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από δίωρη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας για τις αιματηρές επιδρομές του Ισραήλ στη συνοικία Σατζάγια.


Μπαν Γκι Μουν: «Η Γάζα είναι μια ανοιχτή πληγή»


Ο γ.γ. του ΟΗΕ καταδίκασε ως «φρικτή ενέργεια» τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Σατζάγια και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συγκαλείται εκτάκτως την Τετάρτη με την ελπίδα να βρεθεί δρόμος προς την εκεχειρία.

«Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνει πολλά περισσότερα για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους πολίτες», ανέφερε ο Μπαν Γκι Μουν σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, απ’ όπου ξεκίνησε την περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Ενώ ταξίδευα προς τη Ντόχα, δεκάδες άλλοι πολίτες, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώνονταν στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Σατζάγια. Καταδικάζω αυτήν την φρικτή ενέργεια», τόνισε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

«Πάρα πολλοί αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν (…) ζουν συνεχώς στον φόβο» επεσήμανε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε ότι η «Γάζα είναι μια ανοικτή πληγή (και) εμείς πρέπει να σταματήσουμε τώρα την αιμορραγία».


Σύννεφο καπνού στα ανατολικά της Γάζα, μετά επιδρομή ισραηλινού αεροσκάφους. Φωτογραφία EPA/MOHAMMED SABERΣύννεφο καπνού στα ανατολικά της Γάζα, μετά επιδρομή ισραηλινού αεροσκάφους. Φωτογραφία EPA/MOHAMMED SABERΕν τω μεταξύ, το Σ.Α. του ΟΗΕ ζήτησε εκ νέου κατάπαυση του πυρός, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει συνομιλίες στο Κάιρο για τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.


Απεργία στην Δυτική Όχθη


Στο μεταξύ, απεργία και πένθος έχει κηρυχθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε ένδειξη συμπαράστασης στην Λωρίδα της Γάζας.


Επιπλέον, μεταξύ των θυμάτων της αιματοχυσίας, είναι ο Μπαρ Ραχάβ, αθλητής της Εθνικής ομάδας πόλο του Ισραήλ.


Ο 21 ετών Ραχάβ, ο οποίος εκπαιδευόταν για να γίνει αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του από πύραυλο ο οποίος εκτοξεύτηκε από φορτηγό στην περιοχή της Παλαιστίνης Ραμάτ Γισάι.


Ο Ραχάβ θα μπορούσε να έχει εξαιρεθεί από τη στρατιωτική υπηρεσία λόγω της ενασχόλησής του με τον αθλητισμό, αλλά επέλεξε να στρατολογηθεί.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου