Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Αυτοί είναι οι 18 που επέλεξαν Πατρινοί δημοσιογράφοι ως.... τα πρόσωπα της χρονιάς

Οι συνάδελφοί μου στην εφημερίδα Πελοπόννησος, επέλεξαν 18 πρόσωπα που σημάδεψαν τα γεγονότα της χρονιάς που κλείνει. Κάποιοι μας έκαναν περήφανους, άλλοι πάλι όχι... Ωστόσο ήταν πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους το 2013. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, εγώ δεν συμφωνώ με όλους, ωστόσο... τους παραθέτω:


Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπουργός ΝαυτιλίαςΗ παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην εκδήλωση της «Π» για το γιότινγκ (18/10/2013)… τάραξε τα νερά στην υπόθεση του θαλασσίου μετώπου. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις ανακοινώσεις που έκανε, υποχρέωσε τους τοπικούς φορείς να βάλουν τη διεκδίκηση της πόλης ξανά στην ατζέντα τους. Μέχρι τότε, το έκρυβαν επιμελώς κάτω από το χαλί, θεωρώντας ότι θα ξεχαστεί (;). Ενόχλησε ιδιαίτερα ο υπουργός, σχεδόν δύο μήνες αργότερα, όταν είπε από το βήμα της Βουλής ότι οι τοπικοί παράγοντες δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν το θαλάσσιο μέτωπο.



Χάρης Καρκούλιας, παραιτηθείς πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚαρναβαλιούΒρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας στα μέσα του Οκτωβρίου. Η υποβολή της παραίτησής του έπεσε σαν κεραυνός, όπως και η αποκάλυψη ότι υπήρχε έλλειμμα στο ταμείο του Πατρινού Καρναβαλιού. Η πόλη συζητούσε επί εβδομάδες για το οικονομικό άνοιγμα στον θεσμό, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη. Διατάχθηκε οικονομικός έλεγχος, διενεργείται ΕΔΕ, υπήρξε παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και της δικαιοσύνης. Η πόλη και οι χιλιάδες καρναβαλιστές περιμένουν τα αποτελέσματα των διαδικασιών.



Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης Πανεπιστημίου ΠατρώνΗ απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών, που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα 118 υπαλλήλων, διήρκεσε τρεις και πλέον μήνες.
Σημαντική μορφή στο διάστημα αυτό ο πρύτανης Γιώργος Παναγιωτάκης, που κατόρθωσε να εξασφαλίσει πριν την έναρξη της απεργίας ότι θα διεξαχθεί κανονικά η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, και μετά το τέλος της θα αρχίσει η ακαδημαϊκή χρονιά, έστω και χωρίς να γίνει η εγγραφή των πρωτοετών. Αντίθετα από ό,τι συνέβη σε άλλα πανεπιστήμια, όλα κύλησαν ομαλά, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο για απώλεια του εξαμήνου.



Ο Αγιος Ανδρέας… εκτός συνόρωνΟ Αγιος Ανδρέας, ο σταυρός του μαρτυρίου και η τιμία κάρα του, ταξίδεψαν τη χρονιά που φεύγει, στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία ο πρώτος, στην Κύπρο η δεύτερη.
Στο Κίεβο, τον περασμένο Ιούλιο, τον σταυρό προσκύνησε με μεγάλη ευλάβεια και σεβασμό ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και οι πρόεδροι της Σερβίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Ο σταυρός του Αγίου Ανδρέου υπήρξε το επίκεντρο της λατρείας στις εορταστικές εκδηλώσεις της 1.025ης επετείου του εκχριστιανισμού των Ρώσων. Τρεις μήνες αργότερα, η κάρα του Αγίου Ανδρέου μετεφέρθη στην Κύπρο για προσκύνημα.



Β. Κωστόπουλος και η ομάδα του (SEATRAC)Το Α' Βραβείο στον 2ο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί», που διοργάνωσαν η Eurobank και ο ΣΕΒ, απέσπασε η καινοτομία του διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητή Βασίλη Κωστόπουλου. Με τη συνδρομή των ερευνητών Ιγνάτιου Φωτίου και Γιώργου Σωτηριάδη, αλλά και του περιφερειακού συμβούλου Γεράσιμου Φεσσιάν, δημιούργησε το SEATRAC, μια παγκόσμια πατέντας, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα για να κολυμπήσουν.
Η ιδέα πήρε την πρωτιά σε σύνολο 253 υποψηφιοτήτων.



Κατερίνα ΣγούραΠήρε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές για την αεροπορική σύνδεση της Πάτρας (Αραξος) με το Λονδίνο, και η «Π» προώθησε τη δράση της. Μετά από τα ρεπορτάζ ενεργοποιήθηκαν αρκετοί Πατρινοί, ανάμεσα στους οποίους και ο δήμαρχος Γιάννης Δημαράς, που υπέγραψε τη σχετική διαδικτυακή αίτηση. Μαζί του και άλλοι 1.550 πολίτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Η πλειοψηφία των υποστηρικτών της κίνησης (60%) προέρχεται από την Πάτρα, αλλά η πρωτοβουλία βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, μέχρι και το μακρινό Κέιπ Τάουν της Ν. Αφρικής.



Ανδρέας Κάππος-Κωνσταντίνος ΠατένταςΠριν από ένα μήνα έσωσαν ένα μικρό παιδί από πνιγμό οι αστυνομικοί Ανδρέας Κάππος, της ομάδας ΔΙΑΣ και ο Κωνσταντίνος Πατέντας, που υπηρετεί στην Αμεση Δράση.
Το παιδί πνιγόταν από ένα κομμάτι πατάτας το οποίο είχε κολλήσει στο λαιμό του. Επί τόπου έτρεξαν και το οδήγησαν στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής κατάφεραν να αποκολληθεί το κομμάτι της τροφής από τον οισοφάγο του παιδιού και να το σώσουν από βέβαιο πνιγμό, κάνοντάς του μια ειδική λαβή.
Ο Κωνσταντίνος Πατέντας, μάλιστα, είχε βραβευτεί ως ο Τροχονόμος της Χρονιάς για το 2012.



Φώτης Μαυρουδής και μαθητές Λυκείου ΔεμενίκωνΗ πράξη τους συζητήθηκε στο πανελλήνιο και κινητοποίησε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ακόμα και τον Πρωθυπουργό. Πρόκειται για τους μαθητές της περυσινής Γ' τάξεως του Λυκείου Δεμενίκων, οι οποίοι διέθεσαν το χρηματικό ποσό που προοριζόταν για την εκδρομή τους για τις ανάγκες περίθαλψης μαθητή του 11ου Γυμνασίου. Ενέργεια η οποία στις 20 Δεκεμβρίου τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ως πράξη αρίστου ήθους, που βρήκε μιμητές. Στο πρόσωπο τριών μαθητών του σχολείου, του λυκειάρχη Φώτη Μαυρουδή και του προέδρου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αντώνη Γκόλφη, τιμήθηκε όλη η σχολική κοινότητα του Λυκείου.



Μαρία Μασσαρά, πρόεδρος Ογκολογικού Ιδρύματος «Ελπίδα»Με την επιμονή και την υπομονή της, κατάφερε να θέσει σε λειτουργία τον μοναδικό δημόσιο Ογκολογικό Ξενώνα της χώρας. Δεν είναι άλλη από τη Μαρία Μασσαρά, πρόεδρο του Ογκολογικού Ιδρύματος «ΕΛΠΙΔΑ». Η πρότυπη κοινωνική μονάδα ήταν έτοιμη εδώ και πέντε χρόνια, αλλά οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις την κρατούσαν κλειστή. Σήμερα ο Ξενώνας προσφέρει καταφύγιο στους καρκινοπαθείς της ευρύτερης περιφέρειας, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν αναγκασμένοι να υποβάλλονται στην ταλαιπωρία της μετακίνησής τους από τα νοσοκομεία της Πάτρας στον τόπο διαμονής τους ή να νοσηλεύονται σε ράντζο στον διάδρομο κάποιου νοσοκομείου.



Ομάδα Ρομποτικής 44ου Δημοτικού Σχολείου ΠάτραςΗ ομάδα Ρομποτικής του 44ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής όπου συμμετείχαν 39 χώρες με 392 ομάδες, μας δίδαξε ότι με την εργατικότητα και την ομαδικότητα μπορεί να πετύχεις το απίθανο. Στην Ολυμπιάδα, που διεξήχθη στην Τζακάρτα τον Νοέμβριο, κατέκτησαν την 7η θέση στην τελική κατάταξη. Αποτέλεσμα το οποίο πέτυχαν ο καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου Ανέστης Βοβός και οι μαθητές: Ευδοκία Καμπούρη, Ολγα Κολλιοπούλου, Ελευθερία Μπουρλέσσα, Ανδριάνα Δίπλα, Μαρίνα Λυκούδη και Πέτρος Κατσικαρέλης.



Ναταλία ΒουτσινάΣόκαρε η στυγερή δολοφονία της 43χρονης Ναταλίας Βουτσινά από τον 33χρονο Αρτί Τζάνκα, τον περασμένο Νοέμβριο. Ο άνδρας μπήκε στο σπίτι της γυναίκας και αρπάζοντας ένα μαχαίρι την κάρφωσε τρεις φορές. Ο δράστης γνωριζόταν τυπικά με το θύμα και τίποτα δεν προμήνυε ότι θα εισέβαλε στο σπίτι της και θα την σκότωνε. Η γυναίκα ήταν μητέρα ενός 10χρονου κοριτσιού. Η εκδοχή του δράστη για τα αίτια της δολοφονίας δεν είναι πειστική, κάτι που εκμεταλλεύτηκε για να δώσει άλλοθι στην πράξη του.



Κρίτωνας ΦίλοςΣάλο στην τοπική ιατρική κοινότητα προκάλεσε η καταδίκη του καθηγητή Αναισθησιολογίας, Κρίτωνα Φίλου, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και φυλακίστηκε.
Ο καθηγητής είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία του ασθενούς Βασίλη Κλωνή, ο οποίος πέθανε μέσα στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, στις 3 Δεκεμβρίου 2002, πάσχοντας από ανίατη ασθένεια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός έδωσε εντολή σε νοσηλευτή να μειώσει τον αερισμό του ασθενούς. Ο γιατρός υποστήριξε ότι επρόκειτο για σκευωρία σε βάρος του και ότι κάποιοι τον εκδικούνταν.



Αλέξης ΦράγκοςΟ μοναδικός επιζών του κύκλου αίματος που άνοιξε με τη δολοφονία του αδερφού του Κώστα, και του Βασίλη Σινούρη έξω από το κλαμπ «Bijoux». Θέλησε να πάρει εκδίκηση, σκοτώνοντας τον Πάνο Τσίρκα, τον οποίο θεωρούσε ηθικό αυτουργό της ανθρωποκτονίας του αδερφού του.
Ο Αλέξης Φράγκος, τον Απρίλιο, πλησίασε με το όχημά του αυτό στο οποίο εντόπισε επιβαίνοντα τον Τσίρκα στην οδό Ανθείας, και τον πυροβόλησε θανάσιμα. Στο ίδιο όχημα επέβαινε ο Νίκος Ντάντης που πέθανε μετά από 15 ημέρες νοσηλείας, αλλά και ο Δ. Βαρβαρέσος, που δεν τραυματίστηκε.



Κώστας ΑντζουλάτοςΜετά από 13 μήνες παραμονής στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος ο επιχειρηματίας, που κρίθηκε τον Οκτώβριο ένοχος για τρεις περιπτώσεις αποδοχής εικονικών τιμολογίων και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών για κάθε υπόθεση ξεχωριστά και 7 ετών για ηθική αυτουργία σε έκδοση τιμολογίων. Του δόθηκε η δυνατότητα η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, προκειμένου να μπορέσει να τακτοποιήσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές του. Ο επιχειρηματίας υποστήριξε κατά την απολογία του ότι έγινε προσπάθεια οικονομικής εξόντωσής του, παρ' ότι απέδιδε κανονικά ΦΠΑ προς το κράτος.



Παύλος Πέττας, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτ. ΕλλάδαςΑθόρυβα αλλά με σταθερά βήματα, έχει αναδείξει την επιχείρησή του στην μεγαλύτερη της Αχαΐας από άποψης οικονομικών μεγεθών την τελευταία πενταετία. Η βιομηχανία που λειτουργεί στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, ειδικεύεται στην παραγωγή μαγειρικού λίπους, μαργαρίνης, σπορέλαιων, σαπουνιών και πρώτων υλών ζωοτροφών και με βάση την ετήσια έκθεση της ICAP, το 2012 βρέθηκε στην 208η θέση πανελλαδικά με κύκλο εργασιών 139,5 εκ. ευρώ και κέρδη 7,6 εκ. ευρώ. Η επιχείρηση πραγματοποιεί εξαγωγές σε πολλές χώρες του κόσμου.



Αφοι Μαρλαφέκα, ιδιοκτήτες της ΛουξΜια ακόμα χρονιά βραβείων ήταν το 2013 για τους αδελφούς Γιάννη, Κώστα και Πλάτωνα Μαρλαφέκα και την εταιρεία τους Λουξ, η οποία είναι πλέον η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία αναψυκτικών και 100% φυσικών χυμών. Στις 28 Μαΐου βραβεύθηκε από την Statbank, ως ένα από τα «Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας», ενώ το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς απέσπασε το βραβείο «Χρυσής Φήμης» στην κατηγορία αναψυκτικών, στο πλαίσιο του θεσμού των Famous Brands. Λίγες ημέρες αργότερα η εταιρεία διακρίθηκε στην κατηγορία "Επιχειρηματική Αριστεία" των βραβείων «Made in Greece», της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ.



Χ. Θεοχαράτος, Ν. Φραγκούλης, Β. Τσαγκάρης (Irida Labs)Δεν είναι ευρέως γνωστοί ούτε μεγάλοι, όμως στον χώρο των νέων τεχνολογιών ξεχώρισαν το 2013. Οι Χρήστος Θεοχαράτος, Νικόλαος Φραγκούλης και Βασίλης Τσαγκάρης, ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών και ιδρυτές της start up εταιρείας Irida Labs, που στεγάζεται στο Patras Innohub προσέλκυσαν κεφάλαια άνω του 1,5 εκ. ευρώ από επενδυτές του εξωτερικού και το Ταμείο ΤΑΝΕΟ. Προχωρούν πλέον στην ανάπτυξη της εταιρείας τους, η οποία ειδικεύεται σε εφαρμογές σταθεροποίησης βιντεοσκοπημένης εικόνας, εντοπισμού και αναγνώρισης προσώπου και πινακίδων αυτοκινήτων, βελτίωσης εικόνας βίντεο, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου