Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Οταν είδαν αυτή τη φωτογραφία.... γιατί δεν ευαισθητοποιήθηκαν;;; Διαβάστε τι απέγινε το παιδί από τη Μεσσάτιδα



Μπρος γκρεμός… και πίσω ρέμα για τον δημοσιογράφο Γιάννη Γεωργόπουλο αλλά και κάθε δημοσιογράφο που εκείνη την στιγμή θα βρισκόταν στη θέση του. Τον κάλεσαν για μία κατάθεση στην Αστυνομία (με αφορμή ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Κόσμος» για τον 17χρονο που έδεναν οι γονείς του επειδή αντιμετωπίζει ψυχιατρικού τύπου πρόβλημα) και βρέθηκε… κρατούμενος (έστω και προσωρινά)!


Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Ο δημοσιογράφος πήγε στο αρμόδιο γραφείο στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών και εκεί τον ενημέρωσαν πως θα έπρεπε να αποκαλύψει… το όνομα της οικογένειας ή να έδινε στοιχεία για το σπίτι.

Φυσικά ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, τονίζοντας μάλιστα πως στο ρεπορτάζ του υπήρχαν στοιχεία μέσα από τα οποία οι Αρχές θα μπορούσαν εύκολα να φθάσουν στο σημείο που ήθελαν (το ρεπορτάζ ανέφερε πως το παιδί μεταφέρεται με όχημα από την Οβρυά σε ειδικό σχολείο).

Προφανώς όμως οι Αρχές… δεν ήθελαν την δύσκολη λύση (της έρευνας) και αποφάσισαν να «ενεργοποιήσουν» τον 225 του Π.Κ. και να διατάξουν την κράτηση του δημοσιογράφου και την παραπομπή του… την επομένη στο αρμόδιο γραφείο του Εισαγγελέα! Ο δημοσιογράφος κρατήθηκε για αρκετές ώρες στην Ασφάλεια και τελικά μετά από τις σχετικές παρεμβάσεις του Προέδρου της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκου Κορτέση και του δικηγόρου Αλέξη Σκαρμέα… αφέθηκε ελεύθερος αφού πρώτα συνετάχθη… απολογητικό σημείωμα! Μάλιστα μετά την απολογία του παραπέμπεται σε τακτική δικάσιμο με το άρθρο 224 του Π.Κ. (για υποτιθέμενη ψευδορκία στην πρώτη κατάθεση η οποία δόθηκε χωρίς όρκο και στην οποία ο δημοσιογράφος έλεγε πως…. δεν μπορεί να δώσει τα στοιχεία).

Ετσι ο Γιάννης Γεωργόπουλος αφέθηκε ελεύθερος και θα καθίσει στο εδώλιο όταν γίνει η δίκη. Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες μας το μέγεθος του «προβλήματος» που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στη χώρα μας αρκεί να αναφέρουμε τα εξής: Αν για παράδειγμα ο δημοσιογράφος δεν υπερασπιζόταν τον κώδικα δεοντολογίας για απόκρυψη των στοιχείων της «πηγής» του και υποχωρούσε μπροστά στην πίεση των αστυνομικών της Ασφάλειας και της απειλής των εισαγγελικών αρχών για «κράτησή» του, τότε το πιθανότερο σενάριο ήταν αστυνομικοί μαζί με κάποιον κοινωνικό λειτουργό να πήγαιναν στο σπίτι για «αυτοψία»! Αν όμως το παιδί δεν ήταν σε κατάσταση «κρίσης» (η οποία δεν διαρκεί αρκετή ώρα) το πιθανότερο είναι πως το «κλιμάκιο» θα έφευγε άπραγο και θα συνέτασσε έκθεση βάσει της οποίας θα προέκυπτε πως… δεν διαπιστώθηκε το παραμικρό!

Οι γονείς του παιδιού… θα στρέφονταν κατά της εφημερίδας και του δημοσιογράφου και αν κατέθεταν αγωγή θα κατάφερναν να κερδίσουν… δεκάδες χιλιάδες ευρώ αφού… συνάδελφος του Εισαγγελέα που ζήτησε την κράτηση του δημοσιογράφου θα ήτο «καταπέλτης» από την έδρα, για δήθεν… ψευδές δημοσίευμα (δεν θα είχε αποδειχθεί το «δέσιμο» του παιδιού από το «κλιμάκιο»). Αρα ο δημοσιογράφος και στις δύο περιπτώσεις βρισκόταν με το κεφάλι του… στη γκιλοτίνα της ελληνικής δικαιοσύνης. Βέβαια στην δεύτερη περίπτωση απειλείτο και με απώλεια… της οποίας περιουσίας ή μετρητών είχε αποκτήσει! Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το περιβάλλον του δημοσιογράφου αλλά και όσοι τον στήριξαν έχουν ενοχληθεί και με τη στάση συγκεκριμένου αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών. Μάλιστα το θέμα ετέθη και στην Ενωση Συντακτών η οποία θα παρέμβει ανάλογα.

Το παιδί μεταφέρθηκε σε κλινική!Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος» το παιδί μεταφέρθηκε σε κλινική από τους ίδιους τους γονείς του. Οι οποίοι προφανώς αντιλήφθησαν πως δεν είναι δυνατόν να δένουν το παιδί τους κάθε φορά που παθαίνει κρίση! Θα πρέπει να επισημανθεί πως σε πολλά σπίτια σε όλη τη χώρα παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα! Η απορία μας λοιπόν έγκειται στο εξής: Οι αρμόδιες αρχές δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις; Για ποιο λόγο τους φάνηκε… πρωτάκουστο το γεγονός;

Όταν είδαν αυτή τη φωτογραφία γιατί δεν παρενέβη κανείς;Οι τοπικές αρχές ευαισθητοποιήθηκαν από το δημοσίευμα του «Κόσμου» μετά την παρέμβαση της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή! Κανείς όμως δεν είχε παρέμβει (παρά μόνο οι δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν αναδείξει το θέμα) όταν τον περασμένο Ιούνιο αποκαλύφθηκαν φωτογραφίες ενός παιδιού που το είχαν δέσει… σε δημόσιο Ιδρυμα (όχι σε σπίτι αλλά το ίδιο είναι) και συγκεκριμένα στην ψυχιατρική κλινική του ΠΠΝΠ.

Όπως ανέφεραν τότε οι ίδιοι οι γονείς του αλλά και ο Θωμάς Γκορίλας, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων νήσων, «αισθανόμαστε ντροπή, ανησυχία και αποτροπιασμό, σαν γονείς παιδιών με Αυτισμό για τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας Αυτιστικού παιδιού στην Ψυχιατρική κλινική ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα προστασίας και φροντίδας που απαιτείται για όλα τα πάσχοντα παιδιά και πολύ περισσότερο για τα παιδιά με αναπηρία. Δυστυχώς οι συνθήκες νοσηλείας θυμίζουν παλιές εποχές ασυλοποίησης και βάναυσης κακοποίησης των ψυχικά πασχόντων. Ερωτούμε και περιμένουμε άμεσες απαντήσεις και λύσεις από όλους τους αρμόδιους αναμένοντας και την απόδοση ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο»!

Κι όμως ακόμη και μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών… κανείς δεν είχε παρέμβει! Ούτε φυσικά είχε κληθεί ο γιατρός στον αρμόδιο Εισαγγελέα και βέβαια… δεν είχε κρατηθεί στην Αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου