Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Μία όμορφη ιστορία για τα Ψηλαλώνια, πριν από 1100 χρόνια...


Από τον διαδικτυακό μου φίλο Φώτη Σπυράτο. Μία όμορφη ιστορία για την ωραιότερη πλατεία της πόλης. Και μία Πατρινή που έχει δώσει το όνομά της σε σύλλογο γυναικών:

"Στα Ψηλαλώνια γύρω στα 840 μ.χ., υπήρχε μια ακμάζουσα βιοτεχνία βαφής υφασμάτων, που άνηκε σε κάποιον πλούσιο Πατρινό της εποχής, που η ιστορία δεν διέσωσε το όνομά του. Αυτός, λοιπόν, είχε καϊκια που ψάρευε πορφύρα, αυτό το όστρακο που έβγαζε το ομώνυμο χρώμα, και με αυτό έβαφε υφάσματα που τα πωλούσε στην Βασιλεύουσα και είχε φτιάξει μεγάλη περιουσία.
Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της Πάτρας είδε μια νεαρά 16 μαϊων, Δανιηλίς στο όνομα, η οποία πολύ του γυάλισε και μιας και ήταν προχωρημένης ηλικίας, γύρω στα 50, ευθύς πήγε και την ζήτησε σε γάμου κοινωνία. Το ζεύγος έζησε κάποια χρόνια ευτυχισμένα μέχρι που τα κακάρωσε ο έμπορος και η Δανιηλίδα έμεινε ζωντοχήρα στην καλύτερη ηλικία.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα έπνιξε τον πόνο της με κάποιον εργάτη που είδε να καθαρίζει ένα άλογο, ήταν κάποιος τυχοδιώκτης απο την Μακεδονία, και τον έκανε ανεπίσημο άντρα της. Ήταν, βλέπετε, ρωμαλέος, μεγαλόσωμος και εξαιρετικά δυνατός και κυρίως "πλουσίων φυσικών προσόντων".
Κάποια φορά, μιας και συνέχιζε την επιχείρηση του μακαρίτη, πήρε μια πολύ μεγάλη παραγγελία απο τα ανάκτορα της Κωνσταντινούπολης και αποφάσισε να την παραδώσει η ίδια. Πήρε τον αγαπητικό της και πήγαν στην Βασιλεύουσα, όπου και τον σύστησε στις κυρίες της Αυλής.
Εκεί φαίνεται πως είχε μεγάλη πέραση ο μακεδόνας γιατί σύντομα έφτασε η φήμη του μέχρι την Αυτοκράτειρα Ευδοκία. Αυτηνής πολύ της ήρεσεν ο νεαρός (εκτίμησε και πλούσια δωματικά προσόντα) και αποφάσισε να τον κρατήσει στην Βασιλεύουσα δίνοντάς του και τον αξιόλογο τίτλο του σταυλάρχη των αυτοκρατορικών σταύλων.
Η Δανιηλίδα πολύ στεναχωρέθηκε αλλά επιδή πήρε ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό για την παραγγελία της, έπνιξε τον πόνο της και επέστρεψε στα Ψηλαλώνια.
Ο μακεδόνας είχε πολύ γρήγορη εξέλιξη στα διοικητικά της Κωνσταντινούπολης, έγινε Παρακοιμώμενος, Κουροπαλάτης και τέλος Συμβασιλέας με προτροπή της Ευδοκίας.
Όταν δολοφονήθηκε ο Αυτοκράτορας το 867 μ.χ., έγινε Αυτοκράτορας με την επωνυμία Βασίλειος Α' ο Μακεδών.
Επι των ημερών του το Βυζάντιο έφτασε στο απόγειο της ακμής του τόσο εδαφικά όσο και οικονομικά, φορολόγησε τους πλούσιους και κυρίως πήρε μέτρα για τους φτωχούς. Καθιέρωσε δωρεάν παιδεία, έδωσε κλήρους (κτήματα) σε φτωχούς και αναδιάρθρωσε τον στρατό.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε απο τα Ψηλαλώνια ................

Η φώτο είναι 1050 χρόνια μετά"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου