Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Σε αυτό το σημείο της Πάτρας γεννήθηκε η πρώτη ελληνική μπύρα


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συστηματική παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού, μέσω διαφημίσεων, συνεντεύξεων κλπ., στα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τύπο, διαδίκτυο κλπ.) όσον αφορά στη δημιουργία, στους πρωτεργάτες και γενικά στην ιστορία του κλάδου της ελληνικής ζυθοποιίας, δημιουργώντας έτσι μια στρεβλή εικόνα που σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ιστορία της ελληνικής ζυθοποιίας.

Και ενώ αρκετοί υποστηρίζουν ότι η Ελληνική μπύρα γεννήθηκε από την εταιρεία Φιξ και τον ομώνυμο ιδρυτή της, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική μπύρα γεννήθηκε στην Πάτρα!

Το 1840 ιδρύθηκε το πρώτο ζυθοποιείον στην Αθήνα, αλλά από Γερμανούς που υπηρετούσαν στον Ελληνικό Στρατό.

Ο Ιωάννης Γεωργ. Φούξ, μετέπειτα Φίξ, ήρθε στην Ελλάδα το 1850 σε ηλικία 18 ετών προκειμένου να επισκεφθεί τον πατέρα του Γεώργιο Ιωάν. Φίξ ο οποίος ήταν μεταλλειολόγος στο επάγγελμα και ήρθε στην Ελλάδα το 1835 βάσει της συνθήκης του 1834 μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας και εργάστηκε στα μεταλλεία της Κύμης και του Λαυρίου.

Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, το 1862, ο Ιωάννης Γεωργ. Φίξ εργάστηκε στο ζυθοποιείο του Μέλχερ (Melcher). Στο ζυθοποιείο αυτό έμαθε από τον Μέλχερ την τέχνη της ζυθοποιίας. Το 1866 μετά τον θάνατο του Mέλχερ αγόρασε το ζυθοποιείο του από τους κληρονόμους του. Στο μεταξύ, κατά την εποχή εκείνη, εκτός του ζυθοποιείου του Μέλχερ υπήρχαν και άλλα γερμανικά ζυθοποιία στην Αθήνα, όπως του Φίσερ (Fischer) στα Πατήσια, του Όσκαρ Κλάιν ( Oskar Klein) παρά την στάση Λεβείδου πλησίον του Αγίου Λουκά, του Βάβεκ (Waweck) και του Ζέλ ( Seel).

Αυτούς αργότερα μιμήθηκαν διάφοροι Έλληνες όπως καταρχήν ο Ζακύ-νθιος Λορέντζος Μάμος, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο στην Ελλάδα/ Πάτρα το 1876.

Μάλιστα η πρώτη Ελληνική ζυθοποιία που βραβεύτηκε πρώτη σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού ήταν αυτή των Λ. Μάμου - Γ. Λίβερτ στην οποία το 1898 απονεμήθηκε "χρυσούν βραβείον δια την αγνότητα και γευστικότητα του ζύθου αυτού", στη Διεθνή έκθεση της Πράγας. Επίσης το ίδιο έτος στο εν λόγω Ζυθοεργοστάσιο απονεμήθηκε το χρυσούν βραβείο στη Διεθνή Έκθεση της Τεργέστης.

Η Μάμος Ζυθοποιία ήταν μάλιστα η πρώτη ελληνική ζυθοποιία που εξήγαγε ζύθο στο εξωτερικό, Σμύρνη.

Οσον αφορά στο ποιος ήταν ο ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός; Ηταν ο Πέτρος Μάμος (1880 Αθήνα - 1957 Πάτρα). Σπούδασε ζυθοποιία στην Ζυθοποιητική Ακαδημία του Μονάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου